Teljes körű renoválás Lechner Jenő épületén

Többszáz évre szánja a „KE-VÍZ 21” zRt. Sárospatak egykori Tanítóképző Főiskolájának megújítását.

A munkaterület átvételét követően és az organizációs feladatok ellátása után megkezdődtek az elektromos, gépészeti és építészeti bontások a Kismarty-Lechner Jenő-féle sárospataki épületben, amely a 2021-ben alapított, de régebbi hagyományokra építő Tokaj-Hegyalja Egyetem főépületeként születhet újjá – írja a magyarepitok.hu.

Az 1913-ban átadott, Kismarty-Lechner Jenő tervei szerint épült és jelentős értéket képviselő, impozáns parkkal rendelkező épületet a 4D Építész Stúdió tervei szerint restaurálják és bővítik.

A közel 3200 négyzetméteres, kétszintes egykori Tanítóképző Főiskola teljeskörű külső-belső renoválást kap. Ennek során a tetőszerkezet, részleges homlokzati rekonstrukció, homlokzatfestés nyílászáró-csere is a kivitelező „KE-VÍZ 21” zRt. feladata.

Mivel az épület annak átadása óta, több mint száz éve folyamatosan üzemelt, a bontás során tartogatott szerkezeti meglepetéseket a kivitelező számára. Érdekesen felépített falakkal és anyaghasználattal is találkozhattak a KE-VÍZ munkatársai. Külön kihívást jelent ráadásul a kivitelezés során, hogy bár az épület nem műemlék, a helyi védettség miatt a meglévővel azonos megjelenésű nyílászárók és felületek kialakítása szükséges a homlokzaton.
– Fontos számunkra, hogy egy újabb közintézményen dolgozhatunk és reméljük, hogy még többszáz évig tanulhatnak itt a diákok ezrei – emelte ki a vállalat minőségi építés iránti elkötelezettségét Mezősi Marina projektvezető.

Mint arról mi is hírt adtunk: a következő években további fejlesztések várhatóak az egyetem körül: új kollégiumot és sportközpontot is építenek majd, így gyakorlatilag egy kisebb diákközpontot hoznak létre Sárospatakon.
A cikk teljes terjedelmében itt található: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2024/01/vegehez-kozelednek-a-bontasi-munkak-lechner-jeno-epuleten

Aktuális híreink

Jegesmedvék, pingvinek és kaland folyó

Köszönet a Nyíregyházi Állatparknak a fantasztikus élményért. Nagy élményben volt részünk Gajdos László jóvoltából. A Nyíregyháza Állatpark igazgatója csütörtökön lehetőséget biztosított dolgozóinknak, hogy a hivatalos

Tovább olvasok »

A magyar építőipar szolgálatában

Könyv készült dr. Kerekes Imre életéről és munkásságáról. Magas szakmai felkészültség, racionális döntési képesség, empátia, pontosság, következetesség, igazságosság. Még sorolhatnánk azokat a jelzőket, amelyekkel egy

Tovább olvasok »