„ Indiai nagymacska kifutó építése” Nyíregyházi Állatpark

BERUHÁZÓ / MEGRENDELŐ
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata
Beruházás nettó értéke
109.995.578.- Ft
Tervező
Gáva Attila – GAV-ART STÚDIÓ KFT.
Projektben résztvevő szakemberek
Borbély Norbert, Molnár Emese, Lénárt András, Varga László.
Kivitelezés kezdete / befejezése
2021. október / 2022. április

Rövid ismertetés

Az indiai kontinensre jellemző nagymacskafélék bemutatására készülő külső kifutó és állatboxok kialakítása a meglévő nagymacska kifutóval egy közös egységet képezve.
Beton lábazati kontúrral határolt acél szerkezetű, acél rács elválasztású térlehatárolás. A veszélyes állatok tartása szerint kialakított tartószerkezettel és felületi kialakítással, geometriával. Az állatok és kifutójuk nagyméretű üvegfelületeken keresztül láthatóak a látogatók számára.
Hidegtűrő nagymacskafélék bemutatására készülő kifutó. 800 m2-en elhelyezkedő, szabad kifutóból, fedett kifutóból, fedett elkülönítőből, és belső elkülönítőből álló kifutó rendszer.
A szabad kifutó kb. 450m2, beton lábazatra épített, legalább 4 m magas acélráccsal határolt, a rács tetején kiegészítve legalább 0,5 m magas, 45-60 fokos szögben befelé hajló ráccsal.
A szabad kifutó keleti oldalán, a meglévő barna medve kifutó irányában helyezkedik el a 150 m2-es, 5 m magas, fedett kifutó. A lovaspálya felé eső északi oldalon a szabad kifutóhoz hasonló alapozással, hasonló anyagú, és kialakítású rács fallal határolt, de ennek a kifutónak a teteje is azonos erősségű ráccsal fedett.
A belső elkülönítő a lovaspálya melletti út mentén elhelyezkedő, tégla falazóelemből épült, monolit födémmel készült, lapostetős épület. 3db 3×3m alapterületű, zárt fallal elválaszott, 3m magas boksz és a bokszok mentén végig futó 1,5 m széles gondozói folyosó alkotja. A három boksz mindegyike önálló, 100×80cm-es, szigetelt fém súberrel közlekedik egymással, illetve a fedett elkülönítővel és egy a környező kifutókba vezető 100×80cm-es keresztmetszetű, a kerítés rácsfalához hasonló anyagú állat terelő folyosóval.