Szemléletformáló fényeslitkei beruházás

Ismét magasabb komfortfokozatba kapcsolt Fényeslitke – jelent meg a Kelet-Magyarország április 21-i számában és a Szabolcs Online-n. Kettő az egyben – így is summázhatnánk a „Kelet és Nyugat” belvízöblözet rekonstrukciós munkálatainak záró eseményét. A litkiek immáron kiérdemlik a szivacs-település jelzőt, hiszen a nemrégiben elkészült csapadékvíz- és belvízelvezető-hálózat olyan, hogy a fölösleges vizet elvezeti, a többit viszont megtartja.

– A két projekt, a csapadékvíz elvezetésének kiépítése, illetve a nyugati belvízöblözet felújítása eredményeként a villámárvizeket elkerüljük, a csendes esőben a csapadékvíz nagy része Fényeslitkén marad, ezzel védjük a település alatti ivóvizet. Ez olyan különleges projekt volt, ami kiérdemelt ilyen ünnepélyes eseményt. Ez egy nagyon kiváló csapatmunka volt, aminek eredményeként az egyes és a kettes ütem optimálisan egybe ért- mondta köszöntőjében Mártha Mihály Tibor, Fényeslitke polgármestere, aki köszöntötte a megjelenteket.

Hozzáfűzte, hogy köszönet jár mindenkinek, akinek köze volt a projekthez. Ráadásul az égiek is akarták, hiszen az időjárás lehetővé tette a munkálatok időben történő elvégzését, ráadásul az elmúlt heti kétnapos eső megfelelően letesztelte a munka eredményét és kiváló minősítést adott a szemléletformáló beruházásnak. Litkén tudják, hogy a víz nagy kincs, ennek megőrzése küldetésük, ennek tudatosítása igen fontos. Ezért is hirdettek „Mit jelent nekünk a víz?” címmel rajz és fotópályázatot a gyerekeknek.

A jelenlévőket egy rövid bemutatóval beavatták a közel nyolcszázmillió forintos, uniós TOP-pályázat részleteibe.

A munkálatokat példás ütemben és minőségben végezték, a generálkivitelező a régió egyik legnagyobb építőipari cége, a nyíregyházi „KE-VÍZ 21” Zrt. volt. A csapadékvíz elvezetésében hat, a belvízöblözet felújításában négy utca volt érintett. A projektvezető Bodó Henrietta irányításával a két beruházás során nyílt csapadékelvezető rendszert 4294, zárt csapadékelvezető rendszert 917 méteren alakítottak ki. Összesen három olajfogó műtárgyat építettek ki.

– Nagyon örülünk annak, hogy egy ilyen sikeres projekt átadását ünnepelhetjük, köszönjük mindenkinek a munkáját, akinek köze volt a beruházáshoz. Az mindenképpen nóvum, hogy jelentkezik az a személetformálás, amiről a polgármester szólt, és ezt én is szeretném kihangsúlyozni – mondta Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke.

A kivitelező KE-VÍZ 21. Zrt. részéről ifjabb Bencze Antal vezérigazgató elmondta, hogy amikor neki személyesen nem kell megjelennie egy munkaterületen, azt jelenti, hogy a kollégái jól dolgoznak. Most is így történt, amit szeretne megköszönni a vállalkozóknak és kivitelezői kollégáinak.

– A közbeszerzéstől kezdve egy példaértékű beruházást hajtottak végre. Miként a polgármester elmondta, én a cégnek a második generációját képviselem és büszkén mondhatom, hogy már ott van a harmadik. Édesapám mindig úgy fogalmazott: ő arra büszke, hogy ahol dolgozunk, oda mindig visszahívnak. Ezt mindenképpen szeretnénk megtartani. Olyan munkát kiadni a kezünkből, amire joggal lehetünk büszkék – hangsúlyozta ifjabb Bencze Antal.

Zárásként dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő méltatta a projekt jelentőségét, Litke és a térség fejlődését.

– Ezt így kell csinálni! Így summázhatnám a projekt lényegét, ez vonatkozik a beruházás minden fázisára, a tervezéstől a kivitelezésig. Azért hangsúlyozom ki, mert nagyon sok helyen nem így van. Nem illúziókat kell kergetni, mindenkinek tudnia kell, hogy hol van a helye és mi a fejlődés pontos irányvonala. A vármegyénkben nem tengerpartot és fehér homokot kell keresni. Fényeslitke nem ilyen, itt jó az irány.

Ezt követően jött az ilyen ünnepélyes eseményeknél megszokott szalagátvágás – nem a munkaterületeken, hanem a községháza bejáratánál.

 

Aktuális híreink