„Jégkorszak Interaktív Állatbemutató építése II-III. ütem ( Patagóniai Oroszlánfóka bemutató, Flume Ride pálya, Hegyi kecske, Szarvaskifutó)

BERUHÁZÓ / MEGRENDELŐ
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzat
Beruházás nettó értéke
6.037.097.247. -FT
Tervező
GAV-ART STÚDIÓ KFT Nyíregyháza
Projektben résztvevő szakemberek
Mezősi Marina, Borbély Norbert, Kovács Zoltán, Varga László, Titz Richárd, Mónus Péter
Kivitelezés kezdete / befejezése
2021. október-2024. május

Rövid ismertetés

A Patagóniai oroszlánfóka bemutató épület alapvetően az állatok kiszolgálására, azok szálláshelyéül épül. az állatokat a nézőközönség a külső kifutókban láthatja, mely az épület északi oldalához csatlakozva szárazföldi és medence területekkel biztosítja az oroszlánfókák világának élőhelyazonos természeti környezet bemutatását. A látogatók a kültéri sétányról üvegfelületekkel kialakított kerítésen keresztül láthatják az állatokat. A III. ütemben megvalósuló Flume Ride élményfolyóban utazó látogatók közvetlen közel haladnak el a csónakjaikkal az oroszlánfókák külső kifutója mellett a keleti oldalon. A külső kifutó öblökkel szegélyezett szárazföldi területeket, nagyméretű medencét, benne kisebb szigeteket tartalmaz. A szigetek sora biztosítja, hogy szükség esetén mobil elválasztó rácsokkal a szigetek vonalában a medence ketté választható. A fóka belső tér kétszintes, az alsó szinten a medence gépészet és technológiai berendezések kapnak helyet. A földszinten az állatok belső boxai, medencéi, kiszolgálásukhoz szükséges gondozói közlekedő felületek helyezkednek el. A két szintet lépcsőház és köti össze. A kijutás a belső térből a külső kifutó irányába az állatok számára kialakított táv működtetésű súbereken keresztül történik. Az épület szerkezeti kialakítása anyaghasználata a bemutatott állatok fizikai és életkörülményeihez igazított.
Az 1. ütemben magvalósuló Jégkorszak központi épület és a 2. ütemben megvalósuló Patagóniai oroszlánfóka épület körül és ráépülve valósulhat meg a Flum Ride élmény vízi út világa. A vízi út a terület északi végén indul a beszálló hellyel, ahol a karbantartási és téli tároló épület is helyet kap. Az indítás után 12 m magas emelő szerkezet húzza föl a jégkorszak épület teteje fölé a 4 személyes csónakokban ülő látogatókat. A magaspontról a vízzel telt folyó meder imitációban fut a csónak, kisebb lejtéssekkel az épület hosszában. A déli végén 8 m-es lesiklással fordul be a fékező tóba. A terepszinten az Orka öböl élménye után az Oroszlánfókák külső kifutójának megközelítése biztosítja a folyamatos látvány élményt.